начало актуално списание библиотека контакти
АРИА - изтегли .pdf или като флаш
 
ДО
запознаващите се с
“АВТОНОМНАТА РЕПУБЛИКА ИВАН АНГЕЛОВ.
ИВАНГЕЛИЕ ОТ АРУНИ”

ОТНОСНО
как е възникнала идеята за книгата


Здравейте!
Както вече е ясно, когато се говори за Иван Ангелов, винаги може и има два (поне!) паралелни отговора, две гледни точки...
Конкретно за книгата, единият отговор е това, което стои в началото й: “Тази книга съм я писал вече, само че насън.” Това бяха думите на Иван, когато Светлозар Ковачев – чиято е идеята за “пипаемия” (този писания) вариант – му съобщи в един дълготраен скайп-чат на фенове, че се подготвя книга за него. Което за мен означава, че е стояло в душевния свят на Иван това, което “написа” той с действията си на сцената на Мюзик Айдъл 2. Затова в първите страници е отбелязано: “Автор на реалното действие и протогонист – Иван Ангелов.” Там стои и другото, което е важно да се добави, за да се избегнат недоразумения: “Книгата е подготвена със знанието, но без намесата на Иван Ангелов.”
Следващият отговор е на г-н Ковачев (да, Ковачев, но не онзи от предаването): “Книгата е нашата защита срещу телевизионната лъжа. Идеята се роди във форума на Мюзик Айдъл, където разбрахме скриваната от медиите тайна: ние съществуваме. Когато видим талантлив човек, му се радваме – не искаме да го унищожим.”
Третият отговор е вероятно моят, като съставител на писаното повествование: “Идеята ми допадна толкова много, че начаса поех организирането на съставянето. Библиотечен работник съм по образование и призвание. Работя винаги културата на вътрешния свят да намира израз и признание.”
Има и още отговори, ако потърсим сред буквално морето от изляти отзиви и коментари
за поднесеното ни от Иван Ангелов “ШОУ”. Ще цитирам само няколко:

fam @ 16.03.2008
Незнам дали сте забелязали, но мнението на всички останали (извън пределите на почитателите на Иван Ангелов) е, че той, КАКТО И ФЕНОВЕТЕ му, са безотговорни, елементарни, лигави, безпринципни и т.н. – доста дълъг списък от негативни качества. Искам (ако мога да си го позволя и вие да ми го позволите ;-), та ИСКАМ някак си да успеем да докажем на всички, че Иван Ангелов не е шута (клоуна) на МА2 и, което зависи от нас – феновете му не са “заблудени, малки лигли”, които не са наясно какво точно подкрепят.
Та идеята ми в “някак си” е да заговорим всички заедно и заедно да сътворим подкрепата, която Иван Ангелов заслужава…
~
Star@ 22.03.2008
Чета форума и тържествувам. ? Радват се хората на Иван. Радвам му се и аз. Забравих вече кога е работен ден, кога не е, какво ще дават по телевизията и кой филм е излязъл... пея си из кухнята... If I could change the world... и се радвам. Вчера michaeljohns ми обърна внимание какви хора пишат тук. Наистина, събрали сме се сила голяма... дано всички заедно успеем да подкрепим Иван!
~
SaMoVaNkAtA @ 16.03.2008
Като гледам скоро пак ще се запълни темата О.о
Ама как иначе – то за Иван може да се напише цял роман!
~
donita78 @23.03.2008
Както усилено се пише тука за ИВАН, като нищо сборник с творчество и анализи може да му бъде издадено скоро, че и в компилация с ДИСК! Толкова бисери има в неговия форум и толкова много истини, казани и НЕказани... все още...
~
Петя Калпакова @ 29.05.2008 (в сайта на пред. “Пирамида”, TV2)
Ние, феновете на Иван Ангелов, искаме да кажем на редакторите на “Пирамида”, че сме крайно разочаровани задето не допуснахте нашия любимец днес да участва. Вие сте медия, вие сте журналисти – не ви ли е любопитно нашето мнение за Иван? С какво толкова ни плени, та заради него бойкотирахме Мюзик Айдъл? Защо никой не се опитва да разговаря с нас? Ние сме толкова много! Вие имате интерес да се съобразите с толкова голяма аудитория зрители – ние не сме за пренебрегване! Непростима грешка направиха продуцентите на Мюзик Айдъл като се противопоставиха на нашият избор за ИДОЛ. Имаме си мнение и ако сте любопитни, ще ви разкажем как хиляди души са написали около 100 000 поста в чест на Иван, и то има много задълбочени мисли, изречени от много мъдри и умни хора. Молим ви, обърнете ни внимание на нас, които подкрепяме Иван! Имаме какво да кажем за нашия ИДОЛ. И ние сме страна – дайте ни думата. Моля.
~
aruni @ 22.08.2008
Защо Книга? Откъде-накъде? И то за Иван Ангелов...
Ще се опитам максимално кратко да обясня.

1. Участието на Иван Ангелов в МА2 породи сюжет, надхвърлящ баналността на “формата”, което се вижда и от активността на този форум.

2. На форума се появиха много различни, интересни, нетривиални хора, мнения и гледни точки. Обсъждането на участието на Иван Ангелов в Мюзик Айдъл 2, на личността и изявите му, на разигралия се публичен конфликт... се превърна в друг, относително самостоятелен сюжет.

3. Намериха се хора, които да си направят труда и да се пробват да реализират нещо, неведнъж подхвърляно във форума – “за това трябва да се напише книга”.

И ето я книгата. Тя е практически изцяло документална – какво се случи и какво казаха хората за случващото се. Един документ, един спомен, един суров материал...
Това, че е документална, не означава, че е обективна – напротив, много си е пристрастна. Пристрастността й ще я направи неприемлива за някои, но отсъствието на страст би я направила неприемлива за всички.
“Ивангелие” е една чудесна езикова находка (не е моя – не помня кой пръв употреби израза) и аз я използвах, за да назова така стихчетата, с които забавлявах (надявам се) част от съфорумците, докато участвах във форумната шумотевица. В това няма нито обожествяване, нито богохулство – просто игра на думи.

* * *

Със сигурност може да се продължи цитирането, но се надявам това да е достатъчно, за да заинтересува хората и да прочетат... А ако е възможно – и да доловят. Защото, по думите на kremeyo: “България плаче не за НАТО и ЕС, а за културна революция. Нашите проблеми са отвътре. Иван даде тон, който и други ще запеят...” А както е писал(а) monadeville: “ИВАН АНГЕЛОВ ми помогна да си отворя един капак на съзнанието като допълнение към няколкото отворени досега. ЧОВЕКЪТ Е ОТ ВИСОК РАНГ!

“Там, дето престава държавата, едва там почва човекът, който не е излишен.
Там почва песента на необходимия – единствената и незаменима мелодия.
Там, дето престава държавата – там обърнете погледи, братя мои!

Не виждате ли дъгата и мостовете на Свръхчовека.”

~ Ницше, “Тъй рече Заратустра”

Ние ги видяхме...
И поднасяме чрез книгата – за всички – нашия поглед.
Това, което направи с нас Иван, е илюстрирано много красиво в следния сън:

BegaiBeAbeBegaiBe @ 22.06.2008
Сънувах го, че отивам с една приятелка на концерт на МИ. Ама през лятото – все едно те правят турне и преповтарят концертите от самото предаване. И беше ред на Change the World, т.е. на този Малък концерт, и специално заради Иван отидохме. Не помня точно как стана, но излезе, че Иван няма да пее. Всъщност чудехме се дали ще пее. И точно в този миг някой почна да стреля по публиката – отгоре и отдалече. И това беше Иван. Публиката беше като на стадион, в кръг по столовете. А той стреля напосоки, с пушка дълга, по хората. Всъщност не пушка, ами автомат дето само натискаш и – бам бам бам – където уцели и винаги уцелваше. Натиснал го е и го върти във всички посоки. И се виждаше кръв – червено. Те залягаха, обаче аз не се плашех. Харесваше ми. В смисъл те не умираха, ами само ги уцелваше – в сърцето направо. Но са живи и кръвта беше красива и... ей това го приех като хубав знак. Щеше да пее тогава Change the World, а ние не разбрахме много добре ще пее ли или не. Един вид може това да му е било изпълнението, само че... по-алегорично. ? Май сега като се замисля, това беше вместо пеене. Той може би е пял, но реално е стрелял и улучвал публиката в сърцата. Тоест ще спечели много хора на своя страна!

Всичко това, и много още, ще го намерите в подбраното и поднесеното на нейните – на книгата – страници. В самите описания на отделните епизоди вероятно всеки би могъл да открие и още множество пропуснати моменти, детайли, елементи – както ги откривахме ние, които ги текстоизвеждахме.
Книгата е и патетична, и забавна – а можете да гледате на нея и като на един “скриптиран” филм, много пасва!
Starring (разбирай в главната роля ;) – Иван Ангелов. Приятни мигове с нея (него)!


С уважение,
Р. Благовестова
(EnterSandman)

 

 

     
Copyright © Ентусиаст™, EnTheos Media Group Ltd. | началоактуалносписаниебиблиотекафорумконтактиреклама